dissabte, de març 19, 2011

Àton Txèkhov i “La dama del gosset”














Txèkhov i Olga, 1901, en llur lluna de mel

Bona tarda Bloc,

Ahir a la tarda i al Club de Lectors vam estar comentant aquest conte de Txèkhov, a mi m’agrada’t per la seva “senzillesa” de com explica en poques paraules la història, i com sense masses descripcions et fa entrar en l’ambient on es desenvolupa, ara, el que m’ha interessat mes son alguns trets de la seva vida, buscant una mica aquí i allà he trobat alguna cosa que em fa pensar que el conte de la “Dama” s'assembla molt a una part de la seva vida real.

“Al març de 1897 Txèkhov va patir una gran hemorràgia als pulmons durant una visita a Moscou i, amb gran dificultat, va ser persuadit de visitar una clínica, on els doctors van diagnosticar-li tuberculosi a la zona superior dels pulmons i li van ordenar un canvi en el seu estil de vida.

Després de la mort de son pare l'any 1898, va comprar un terreny a Aluixta, prop de Ialta, i hi va construir-se una vil·la, a la qual va traslladar-se amb sa mare i la seua germana l'any següent. Tot i que va plantar-hi arbres i flors, va criar gossos i grúes domèstiques i va rebre hostes com Lev Tolstoi i Màxim Gorki, sempre estava disposat a deixar la seua "càlida Sibèria" per Moscou o per algun viatge. Va jurar que tornaria a Taganrog tan prompte hi instal·laren l'aigua corrent. A Aluixta va escriure dues obres de teatre més per al Teatre d'art de Moscou, fent-ho amb més dificultat que en els dies en què «escrivia amb serenitat, de la manera en què avui menge coques»; va tardar un any a escriure Les tres germanes i L'hort dels cirerers.

El 25 de maig de 1901 es va casar amb Olga Knípper — en la intimitat, atès el seu horror vers els casaments — una protegida de Nemiróvitx-Dantxenko, de qui havia estat amant, a la qual va conèixer als assajos de La gavina. Fins aquest moment, Txèkhov, que havia estat qualificat com «El literat solter més irreductible de Rússia», s'havia estimat més eludir els compromisos i anar fent visites als bordells havia confessat a Suvórin:

Al capdavall em casaré si és això el que desitgeu. Però amb aquestes condicions: tot ha de continuar com fins ara — és a dir, ella haurà de viure a Moscou i jo al camp, i jo vindré a veure-la... proporcioneu-me una muller que, com la lluna, no aparega totes les nits al meu cel.

La carta va resultar profètica per als arranjaments matrimonials de Txèkhov amb Olga: ell va viure llargues temporades a Ialta, ella a Moscou, continuant la seua carrera d'actriu. L'any 1902, Olga va patir un avortament espontani; i Donald Rayfield ha proporcionat evidències, basades en les cartes del matrimoni, que la concepció va poder ocórrer mentre Olga i Txèkhov estaven separats. El resultat literari d'aquest matrimoni a distància és una correspondència que ha preservat tresors per a la història del teatre, incloent-hi crítiques compartides dels mètodes de direcció de Stanislavski i consells de Txèkhov a Olga sobre com interpretar les seues obres.

A Ialta, Txèkhov va escriure únicament un dels seus contes més cèlebres, La dama amb el gos (també anomenat Dama amb gosset), que descriu el que inicialment sembla una relació ocasional entre un home i una dona casats a Ialta. Cap dels dos espera grans conseqüències de la relació, però finalment tornen a trobar-se, arriscant la seguretat de llurs respectives vides familiars"

2 comentaris:

Elfreelang ha dit...

No coneixia aquesta peculiar manera que va tenir el gran Chejov de relacionar-se amb la seva dona...em sembla original, a mi m'agrada força com a escriptor!

jaka ha dit...

Hola Elfree,
Doncs aquesta manera de relació es molt similar a la del conte de la "Dama".
Moltes gràcies per la teva visita.